Επικοινωνήστε μαζί μας

Skip to content

Ανακοίνωση 12/2021 (πάγια) Συμμετοχή Προσκοπικών Τμημάτων σε Εορτασμούς Εθνικών Επετείων και συναφών Εκδηλώσεων

  • by

Ρέθυμνο, 26 Οκτωβρίου 2021

Αριθ. Πρωτ. 039

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 12 (πάγια)

ΠΡΟΣ:Όλα τα μέλη της ΠΕ
ΣΥΝ:        ΣΧΕΤ:  
1) Ανακοίνωση ΓΕ 79/2019 με Θέμα: Συμμετοχή Προσκοπικών Τμημάτων σε Εορτασμούς Εθνικών Επετείων και συναφών Εκδηλώσεων
2) Ανακοίνωση ΓΕ 79/2019 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: Πως φοράμε τη Στολή μας στην Παρέλαση
3) Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας Αρ.Πρωτ.92399/Γ2, 14-7-08 με Θέμα: Συμμετοχή των μαθητών σε εκδηλώσεις του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων
Οργανισμός Σ.Ε.Π., Κανονισμοί Διοίκησης,  Εικόνας, Εξωστρέφειας & Επικοινωνίας  
ΘΕΜΑ:
Συμμετοχή Προσκοπικών Τμημάτων σε Εορτασμούς Εθνικών Επετείων
και συναφών Εκδηλώσεων  

Αγαπητοί μου,

Με αφορμή την συμμετοχή μας, τις επόμενες ημέρες, στις επετειακές εκδηλώσεις για να τιμήσουμε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ακολουθούν οδηγίες για την συμμετοχή μας σε κάθε εορτασμό Εθνικών Επετείων και συναφών εκδηλώσεων. Με τη συμμετοχή μας αυτή, πάντα να θυμόμαστε πως σε αυτές, εκπροσωπούμε τη μεγαλύτερη παιδαγωγική και εθελοντική Κίνηση για νέους και πως θα πρέπει να εκπέμπουμε τα ορθά μηνύματα σε σχέση με την εικόνα, την ταυτότητα και τον σκοπό του Προσκοπισμού.

Γενικός σχεδιασμός, ευθύνη Συντονισμού

Ο Περιφερειακός Έφορος ορίζει, σύμφωνα με τα παραπάνω (Συν1), (Συν2), τον Οργανισμό και τους σχετικούς Κανονισμούς του ΣΕΠ, ως Ενήλικα στέλεχοι, Υπεύθυνα Συντονισμού, Αρχηγούς Συστήματος από την ΠΕ. Οι οριζόμενοι Α.Σ. σε συνεννόηση με την ΠΕ έχουν την ευθύνη για την εικόνα, τη διάταξη και την παρουσία των Κλιμακίων που συμμετέχουν και οφείλουν να επιμελούνται τα ως άνω στοιχεία με βάση της οδηγίες του Σ.Ε.Π. και τις εγκυκλίους που εκδίδουν οι κατά τόπους Αρχές και φορείς που έχουν την ευθύνη της οργάνωσης της εκδήλωσης.

Αναλυτικότερα η συμμετοχή όλων των Συστημάτων και των τμημάτων μας, πραγματοποιείται με την ευθύνη του Συντονισμού κάθε φορά ενός Συστήματος, με υπεύθυνο Συντονισμού τον Αρχηγό του Συστήματος:

ΡέθυμνοΧανιά
ΕκδήλωσηΥπεύθυνο ΣύστημαΕκδήλωσηΥπεύθυνο Σύστημα
28η Οκτωβρίου2ο Ν/Π Ρεθύμνου28η Οκτωβρίου2ο Ν/Π Χανίων
8 Νοεμβρίου, Αρκάδι5ο Ν/Π Ρεθύμνου21η Νοεμβρίου, Εισόδια Θεοτόκου3ο Π Χανίων
25η Μαρτίου4ο Ν/Π Ρεθύμνου25η Μαρτίου8ο Α/Π Χανίων

Το 4ο Ν/Π Σούδας θα είναι υπεύθυνο για το συντονισμό των εκδηλώσεων στη Σούδα και θα συμμετέχει επίσης, όπως και όλα τα υπόλοιπα Συστήματα, σε όλες τις εκδηλώσεις.

Λοιπές δράσεις όπως συμμετοχή σε αγώνες, εκδηλώσεις άλλων φορέων κλπ, τις αναλαμβάνει το Σύστημα που επιθυμεί ή που έχει την επαφή με το φορέα πάντα κατόπιν συνεννόησης με την ΠΕ.

Προσοχή: το ότι ένα Σύστημα είναι υπεύθυνο για το συντονισμό (ο Αρχηγός Συστήματος) δεν σημαίνει ότι συμμετέχει μόνο του στην εκδήλωση. Συμμετέχουν όλα τα Συστήματα κάτω από το Συντονισμό του και μάλιστα συνδράμουν δυναμικά για να έχουμε την καλύτερη εικόνα που αρμόζει στο Σ.Ε.Π..

Πριν την συμμετοχή μας

– Ο Υπεύθυνος για το Συντονισμό Αρχηγός Συστήματος, ενημερώνεται αναλυτικά και είναι σε επικοινωνία με την ΠΕ, για τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους που εκδίδουν οι κατά τόπους αρχές (ώρες, παραλαβή στεφάνων, αριθμός ατόμων, υπευθύνων, χώρων συγκέντρωσης, σύνθεσης τμημάτων κλπ).

– Ενημερώνουμε αναλυτικά όλα τα μέλη μας και τους γονείς, για την υποχρεωτική συμμετοχή μας στην εκδήλωση, σε προηγούμενες συγκεντρώσεις.

– ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ της συμμετοχής ειδικά σε παρελάσεις, ΜΟΝΟ τα μέλη τα οποία συμμετέχουν στην παρέλαση του σχολείου ως Σημαιοφόροι ή Παραστάτες. Δεν δικαιολογείται συμμετοχή μελών στην παρέλαση με άλλους φορείς (μουσικοχορευτικά σωματεία κ.λπ.), καθώς το ΣΕΠ είναι Ίδρυμα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, εντάσσεται στην Εκπαίδευση  και για το ΣΕΠ, υπάρχει σχετική εγκύκλιο (ΣΥΝ.3), για τη διευκόλυνση των μαθητών στη συμμετοχή τους στην παρέλαση (δεν υπάρχει τέτοια οδηγία για άλλους φορείς).

– Εάν υπάρχουν προβλήματα που άπτονται των σχέσεων με τα Σχολεία που φοιτούν τα μέλη μας, υπεύθυνος για την επίλυση τους είναι αποκλειστικά ο Π.Ε μετά από συνεννόηση με τον Α.Σ.

– Συμπεριλαμβάνουμε την εκδήλωση – δράση στο πρόγραμμα μας και στη πρόοδο των μελών των τμημάτων μας (άμιλλα κλπ), ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

– Φροντίζουμε για την ΑΨΟΓΗ εμφάνιση της στολής μας και πραγματοποιούμε έγκαιρα παραγγελίες από το Προσκοπικό πρατήριο.

– Τα μέλη που συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μία πρόβα πριν την εκδήλωση.

Κατά την διάρκεια της συμμετοχής μας σε:

Δοξολογίες

– Ενήλικα Στελέχη ή Μέλη που μετέχουν σε Δοξολογίες, οφείλουν να φορούν την Προσκοπική Στολή όπως περιγράφεται στον Κανονισμό Στολών και Διακριτικών του Σ.Ε.Π. (βλ. ΠΑΡΑΡΤ 1).

– Συμμετέχουν ή δυνατόν ΟΛΑ τα μέλη μας ή τουλάχιστον η Σημαία (Σημαιοφόρος και δύο (2) ή πέντε (5) Παραστάτες) κάτω από τον Συντονισμό του Α.Σ. του αντίστοιχου Συστήματος (σαν ένα Σύστημα: Βαθμοφόροι Μέλη Προσκοπικού Δικτύου, Ανιχνευτές, Πρόσκοποι και Λυκόπουλα), με τη σημαία της Π.Ε. έξωθεν του Ι.Ν. που τελείται η Δοξολογία. Για το Ρέθυμνο συνήθως για την 28η Οκτωβρίου: Ι.Ν. Αγίων 4ων Μαρτύρων, για την 25η: Μαρτίου: Ι. Μητροπολιτικό Ναό και για την 8η Νοεμβρίου: Μονή Αρκαδίου. Για τα Χανιά: Ι.Κ.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου.

Καταθέσεις στεφάνων

– Παραλαβή Σημαίας, θήκης Σημαίας και γαντιών εγκαίρως από την Π.Ε., με ευθύνη της ΠΕ και του Υπεύθυνου Συντονισμού Α.Σ. του Συστήματος που έχει την ευθύνη της εκάστοτε εκδήλωσης.

– Παραλαβή Στεφανιού, την παραμονή της επετείου με ευθύνη του Υπεύθυνου Συντονισμού Α.Σ. Για το Ρέθυμνο από το Δήμο, για τα Χανιά αγορά ή κατασκευή Στεφάνου με ευθύνη και ανάληψη κόστους του Υπεύθυνου Συντονισμού Συστήματος.

– Ενήλικα Στελέχη ή Μέλη που μετέχουν σε εκδηλώσεις κατάθεσης Στεφάνων, οφείλουν να φορούν την Προσκοπική Στολή όπως περιγράφεται στον Κανονισμό Στολών και Διακριτικών του Σ.Ε.Π. (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1).

– Το Στεφάνι κρατιέται από δύο άτομα που προχωρούν πίσω από τη Σημαία.

– Στο Μνημείο υπάρχει κάποιος που θα τους υποδείξει που θα σταθούν. Όταν ο τελετάρχης καλέσει το Σ.Ε.Π. προχωρούν με σταθερό βήμα, καταθέτουν το Στεφάνι, κάνουν ένα βήμα πίσω, χαιρετούν το μνημείο, κατεβάζουν το χέρι, στρίβουν με τάξη και επιστρέφουν σταθερά πίσω από τη Σημαία.

– Στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου χαιρετάει ο επικεφαλής Βαθμοφόρος με Προσκοπικό χαιρετισμό (στο καπέλο αν φοράει, αλλιώς με γωνία χεριού). Ο Σημαιοφόρος χαιρετάει σηκώνοντας τη Σημαία σε κάθετη θέση. Το άλλο χέρι μένει σε θέση προσοχής, δεν χαιρετά επάνω στο κοντάρι. Τη σημαία την κρατάει με το αριστερό χέρι ο Σημαιοφόρος.

– Τα λοιπά μέλη (Παραστάτες) δεν χαιρετούν, στέκονται προσοχή.

– Σύνολο (6) έξι άτομα για την κατάθεση στεφάνου: ένας (1) επικεφαλής βαθμοφόρος, δύο (2) για το στεφάνι και τρεις (3) για τη Σημαία (Σημαιοφόρος και δύο (2) Παραστάτες δεξιά αριστερά.

-Τήρηση υγειονομικών μέτρων εφόσον υπάρχει τέτοια πρόβλεψη (μάσκες, αποστάσεις κλπ).

– Με ευθύνη του Υπεύθυνου Συντονισμού Α.Σ. φυλάσσονται: Σημαία, θήκη Σημαίας και γάντια για την επόμενη ημέρα, για την παρέλαση.

Παρελάσεις

– Παραλαβή Σημαίας, θήκης Σημαίας και γαντιών εγκαίρως από την Π.Ε., με ευθύνη της ΠΕ και του Υπεύθυνου Συντονισμού Α.Σ. του Συστήματος που έχει την ευθύνη της εκάστοτε εκδήλωσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης (πριν, κατά, μετά) ο Σημαιοφόρος ή όποιος φέρει ή μεταφέρει τη Σημαία, φροντίζει να την κρατά με τον απαιτούμενο σεβασμό και τη δέουσα προσοχή. Φροντίζει δε να μην ακουμπάει ποτέ κανένα σημείο της Σημαίας στο έδαφος.

– Ενήλικα Στελέχη ή Μέλη που μετέχουν σε παρελάσεις, οφείλουν να φορούν την Προσκοπική Στολή όπως περιγράφεται στον Κανονισμό Στολών και Διακριτικών του Σ.Ε.Π. (βλ. ΠΑΡΑΡΤ 1).

– Στις παρελάσεις και των δύο περιοχών ευθύνης της ΠΕ (Ρέθυμνο και Χανιά) ο σχηματισμός μας είναι ένας και ενιαίος: σαν ένα Σύστημα με 4 τμήματα.

– Σημαιοφόρος τοποθετείται πάντοτε ένας Βαθμοφόρος συνοδευόμενος από δύο (2) ή πέντε (5) Παραστάτες, οι οποίοι προέρχονται από όλα τα συμμετέχοντα Τμήματα. Δεν χρησιμοποιούμε Λυκόπουλα ως Παραστάτες. Σε κάθε περίπτωση στον σχηματισμό της Σημαίας θα πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση και των δύο φύλων.

– Μετά τον σημαιοφόρο ακολουθεί ο Αρχηγός παράταξης (ο Αρχηγός Συστήματος ή ο Περιφερειακός Έφορος), με το επιτελείο των Βαθμοφόρων τους, που δεν συνοδεύουν Τμήμα.

– Εμπρός από κάθε Τμήμα παρελαύνει ο φέρων το Σήμα του Τμήματος, ακολουθούν δε τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι, οι Ανιχνευτές και τα Μέλη του Προσκοπικού Δικτύου, με Λυκόπουλα από όλα τα Συστήματα να απαρτίζουν το τμήμα της Αγέλης, Προσκόπους από όλα τα Συστήματα να απαρτίζουν το τμήμα της Ομάδας, Ανιχνευτές από όλα τα Συστήματα να απαρτίζουν το τμήμα της Κοινότητας και Μέλη Προσκοπικού Δικτύου από όλα τα Συστήματα να απαρτίζουν το τμήμα του Προσκοπικού Δικτύου, στο τέλος του σχηματισμού.

– Υπεύθυνος για την επιλογή Σημαιοφόρου, Παραστατών, Διμοιρητών, Σημάτων, κατόπιν συνεννόησης με τους υπόλοιπους Α.Σ., είναι ο Υπεύθυνος Συντονισμού Α.Σ.

-Τήρηση υγειονομικών μέτρων, εφόσον υπάρχει τέτοια πρόβλεψη (μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Σχηματισμός αναλυτικά (με σειρά παράταξης)

(σε απόσταση περίπου 10 βημάτων από το προηγούμενο τμήμα που παρελαύνει)

Σημαία μαζί με (2) δύο ή (5) πέντε παραστάτες  (3 βήματα απόσταση)

Μπάντα (3 βήματα απόσταση)

Αρχηγός παράταξης / Υπεύθυνος Συντονισμού Α.Σ.(2 βήματα απόσταση)

Σήματα Π.Ε. (2 βήματα απόσταση)

Επιτελείο Βαθμοφόρων (μόνο εάν πλεονάζουν και δεν συνοδεύουν τμήμα)

Διμοιρίτης Αγελών (2 βήματα απόσταση)

Σήματα Αγελών

Αγέλες (2 βήματα απόσταση)

Διμοιρίτης Ομάδων Προσκόπων (2 βήματα απόσταση)

Σήματα Ομάδων Προσκόπων

Ομάδες Προσκόπων (2 βήματα απόσταση)

Διμοιρίτης Ανιχνευτών (2 βήματα απόσταση)

Σήματα Κοινοτήτων Ανιχνευτών

Κοινότητες Ανιχνευτών (2 βήματα απόσταση)

Διμοιρίτης Προσκοπικών Δικτύων (2 βήματα απόσταση)

Σήματα Προσκοπικών Δικτύων

Προσκοπικά Δίκτυα

Χαιρετισμός επισήμων

– Ο Σημαιοφόρος κατά τη διάρκεια της παρέλασης, κρατάει το κοντάρι της Σημαίας με το αριστερό χέρι σε ημικατακόρυφη θέση. Διερχόμενος από το σημείο των επισήμων, στο ύψος του δείκτη Β, τοποθετεί τη σημαία σε κατακόρυφη θέση και την επαναφέρει σε ημικατακόρυφη όταν φτάσει στο δείκτη Γ.

– οι Παραστάτες όλοι (πλην του πρώτου δεξιά) καθώς και ο Σημαιοφόρος στρέφουν το κεφάλι προς τους επισήμους στον Δείκτη Β.

– Ο Αρχηγός παράταξης (Α.Σ. , Υπεύθυνος Συντονισμού) που βρίσκεται πίσω από τη Σημαία, χαιρετά προσκοπικά από τον δείκτη Β έως τον δείκτη Γ.

– Στο κοντάρι χαιρετούν με Προσκοπικό χαιρετισμό (και στρίβοντας το κεφάλι) οι φέροντες τα τρία σήματα της Π.Ε. αλλά και τα σήματα των τμημάτων.

– ο Διμοιρίτης (ΟΧΙ Λυκόπουλο, ανά τμήμα 5 Συνολικά διμοιρίτες) στον δείκτη Α σηκώνει το χέρι προετοιμάζοντας έτσι το τμήμα για τη στροφή του κεφαλιού δεξιά. Στον δείκτη Β το κατεβάζει και στρίβει αυτός και το τμήμα το κεφάλι δεξιά μέχρι τον δείκτη Γ.

-Το παιδί που είναι πρώτο δεξιά στην σειρά σε κάθε τμήμα, καθορίζει την πορεία του τμήματος, κρατά τις αποστάσεις από τον διμοιρίτη και ΔΕΝ γυρίζει το κεφάλι στους επισήμους.

– Τα υπόλοιπα μέλη γυρίζουν το κεφάλι δεξιά στον δείκτη Β και το επαναφέρουν μπροστά στον δείκτη Γ.

Βηματισμός

Κατά τον βηματισμό της παρέλασης ακολουθούμε τον συνηθισμένο βηματισμό των μαθητικών παρελάσεων και δεν κρατούμε κανένα χέρι σε ακινησία καθώς παραπέμπει σε ανθρώπους φέροντες οπλισμό.

Μπάντα

– Αν υπάρχει Προσκοπική Φιλαρμονική ή τυμπανιστές, παρελαύνουν μετά την Σημαία.

– Ειδικότερα για το Ρέθυμνο:

– η Μπάντα σταματάει να παίζει όταν φτάνει στο 2ο Δημοτικό σχολείο.

– στον δείκτη Β στρίβουν το κεφάλι δεξιά, το επαναφέρουν στον δείκτη Γ και μόλις περάσουν το Δημαρχείο αρχίζουν ξανά να παίζουν.

Μετά την συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις

– Φροντίζουμε για την ασφαλή παραλαβή όλων των μελών μας, από τους γονείς τους (σε σημείο και με τρόπο που από πριν έχουμε συμφωνήσει).

– Ευχαριστούμε θερμά μέλη, ενήλικα στελέχη και γονείς για την συμμετοχή τους και την συμμετοχή των παιδιών τους.

– Επιστρέφουμε με ευθύνη του Υπεύθυνου Συντονισμού Α.Σ.: τη Σημαία, τη θήκη της Σημαίας και τα γάντια στη Π.Ε.

– Ειδικά τα γάντια επιστρέφονται πλυμένα και φροντισμένα στην Π.Ε. σε εύθετο χρόνο από το Σύστημα που έχει την ευθύνη της εκδήλωσης, προκειμένου να είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν στην επόμενη εκδήλωση.

Παρακαλώ για την ορθή τήρηση των παραπάνω τόσο στην προσεχή Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου όσο στο σύνολο των επετειακών εκδηλώσεων σχετικά με εθνικές επετείους, επετείους απελευθέρωσης, επετείους μνήμης ολοκαυτωμάτων, επετείους εθνικών ηρώων και άλλων συναφών εκδηλώσεων.  Τέλος, ελπίζω ότι η παρουσία μας σε δημόσιες εκδηλώσεις της επετείου της 28ης Οκτωβρίου συνοδεύονται από Προσκοπικές Δράσεις αφιερωμένες στις μεγάλες στιγμές θυσίας για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς

Ιωάννης Κ. Δεληγιαννάκης

Περιφερειακός Έφορος

Δείτε την Ανακοίνωση σε pdf

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 111 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.