Επικοινωνήστε μαζί μας

Skip to content

2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρεθύμνου

100 χρόνια ιστορΙας … και συνεχίζουμε

Η πρώτη φωτογραφία της Β΄Ομάδας το 1918.

Το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ρεθύμνου, ιδρύθηκε την 19η Ιουνίου 1918 με Αρχηγό της τότε 2ης Ομάδας (δεν υπήρχαν Συστήματα), το Σεβαστιανό Κασιμάτη, γυμναστή και οδοντίατρο, ο οποίος διέμενε στο Ρέθυμνο μέχρι το 1925 και ο οποίος το 1926, μετοίκησε στον Πειραιά όπου ίδρυσε τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά και το Γυμναστικό Σύλλογο Γλυφάδας, όπου και η οικία στην οποία διέμενε και η οποία σήμερα, αποτελεί κληροδότημα του ιδίου προς το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. (τεκμηρίωση: φωτογραφίες δημοσιευθείσες το 1918 και 1925). Ο Σεβαστιανός Κασιμάτης, πέρα από τα παραπάνω, είχε διατελέσει Αντιδήμαρχος Γλυφάδας, βαθμοφόρος του 9ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Πειραιά και αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού.

Η δραστηριότητα του Συστήματος ήταν πάντα έντονη, αφού στη μικρή τότε πόλη του Ρεθύμνου, οι συμμετοχή στους Ναυτοπροσκόπους, αποτελούσε ιδιαίτερα τιμητική κοινωνική δραστηριότητα.

Οι Ναυτοπρόσκοποι Παπαδάκης,
Δ. Γ. Κούσουλας και Μ. Καλούδης
το 1937

Βαθμοφόροι του Συστήματος της εποχής του μεσοπολέμου ήταν ο Ανδρέας ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ (πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, πρώην πρόεδρος της Ε.Ρ.Τ.), ο ΚΟΥΝΟΥΠΑΣ Ανδρέας Φαρμακοποιός, σημαντικό μέλος της τοπικής κοινωνίας, ο ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ Δημήτρης, καθηγητής πανεπιστημίου στις Η.Π.Α., και πολλοί άλλοι.

Κατά την υποχρεωτική συγχώνευση το 1939 του Σ.Ε.Π. με την Ε.Ο.Ν (τη διάλυση των προσκόπων από τη Δικτατορία του Μεταξά), στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, μετά την τελετή της συγχώνευσης, ο κύριος όγκος των συλληφθέντων ήταν Ναυτοπρόσκοποι.

Μετά τον πόλεμο, το Σύστημα επαναλειτούργησε αμέσως, με την 455/29-11-1944 απόφαση του Αναπληρωτή του Πολιτικού Κυβερνητικού αντιπρόσωπου Κρήτης κ. Εμμ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ, πρωτοπορία σε πανελλήνιο επίπεδο αν σκεφτούμε ότι το Σ.Ε.Π. επανιδρύθηκε στην Ελλάδα την 1-2-1945 και λειτουργεί συνεχώς, με μια μικρή διακοπή το 1983.

Η εστία του 2ου, Μελχισεδέκ 10,
στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Την περίοδο 1973 έως 1983, ήταν το μοναδικό Σύστημα που λειτουργούσε στο Ρέθυμνο.

Χιλιάδες ρεθεμνιωτόπουλα έχουν περάσει και έχουν «γαλουχηθεί» από τις τάξεις του και έχουν απολαύσει τις Αρχές, τα ιδανικά και την πανέμορφη προσκοπική ζωή.

Το 2ο Σύστημα, είναι η αιτία της επανάληψης του εθίμου της κατάδυσης κολυμβητών στα Θεοφάνεια το 1988, έθιμο που είχε διακοπεί στην πόλη του Ρεθύμνου για πολλά χρόνια και είναι ο πρώτος φορέας ενασχόλησης των ρεθεμνιωτών με την κωπηλασία και την ιστιοπλοΐα από το 1971 που είχε λέμβο.

Σήμερα συνεχίζει επάξια αυτή τη δραστηριότητα και την ιστορία 100 και πλέον ετών. Είναι ένα από τα παλαιότερα Συστήματα της Ελλάδας.

η λέμβος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, στα Θεοφάνεια

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχηγός Συστήματος: Σοφία Ζωγραφάκη
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Ηγ. Μελχισεδέκ 10, 74 131 Ρέθυμνο
Τηλέφωνο Συστήματος: 2831028160
e-mail: 2rethymnou@sep.org.gr
ομάδα facebook: https://www.facebook.com/groups/77876530159/
Ώρες λειτουργίας γραφείου: Τετάρτη 7-9 μμ