Skip to content
Τι θα κάνει το παιδί μου στους Προσκόπους;
7-11 ετών Λυκόπουλα
11-15 ετών Πρόσκοποι
15-18 ετών Ανιχνευτές
18-26 ετών Δίκτυο
Ενήλικοι Εθελοντές
Γονείς - Κηδεμόνες

Πώς να συμμετέχετε

 

Τι θα κάνει το παιδί μου στους Προσκόπους;

Στους Προσκόπους τα παιδιά και οι νέοι κάνουν νέους φίλους, αποκτούν συναρπαστικές εμπειρίες και μαθαίνουν νέες δεξιότητες.
 
Ναι, κάνουμε κατασκήνωση, πεζοπορία, ιστιοπλοΐα και περιπετειώδεις δραστηριότητες. Ωστόσο, κάθε εβδομάδα μπορούμε επίσης να κάνουμε παρέα με τους φίλους μας και να διασκεδάζουμε, παίζοντας, δουλεύοντας με ομάδα και αναλαμβάνοντας νέες προκλήσεις. Κάθε εβδομάδα δίνουμε σε χιλιάδες παιδιά, εφήβους και νέους τις δεξιότητες που χρειάζονται για το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τη δουλειά, τη συνέντευξη, τη σημαντική ομιλία, τη δύσκολη πρόκληση και τα μεγάλα όνειρα τους. Τις δεξιότητες που χρειάζονται για τη ζωή.
 
Είναι ο Προσκοπισμός για το παιδί μου;
 

Ο Προσκοπισμός είναι για όλους. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Για κάθε παιδί και για κάθε νέο, υπάρχει μια περιπέτεια που τον περιμένει για να του δώσει νέες δεξιότητες. Και θα βοηθήσουμε σε αυτό. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την προσβασιμότητα, μιλήστε με τον υπεύθυνο του κοντινού σας Προσκοπικού Συστήματος.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 γονείς Προσκόπων:

Πώς μπορεί να εγγραφεί το παιδί μου στους Προσκόπους;
 
Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε το πλησιέστερο Προσκοπικό Σύστημα στη γειτονιά ή στην πόλη σας, να συζητήσετε με τα υπεύθυνα στελέχη και να κάνετε μία αίτηση εγγραφής. Μπορείτε αν θέλετε να συμπληρώσετε ένα «Αίτημα ενδιαφέροντος γονέα / κηδεμόνα», και θα διαβιβάσουμε εμείς τα στοιχεία σας στο κοντινό σας Προσκοπικό Σύστημα, ώστε οι υπεύθυνοι να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Αγέλη Λυκοπούλων 7-11 ετών

 
Παιδιά που συμπλήρωσαν το 7ο έτος της ηλικίας τους και είναι μαθητές της Β’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου μέχρι το αργότερο να συμπληρώσουν το 11ο έτος της ηλικίας τους και να πάνε στην ΣΤ΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, εντάσσονται στην Αγέλη Λυκοπούλων. Τα μέλη της Αγέλης Λυκοπούλων ονομάζονται Λυκόπουλα.

Οι δράσεις της Αγέλης Λυκοπούλων έχουν ένταση, έκταση και περιεχόμενο ανάλογο με τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών της παιδικής ηλικίας επτά έως έντεκα ετών. Περιλαμβάνουν θέματα από τους “Πέντε Τομείς Ενδιαφέροντος”, που αποτελούν τον κατευθυντήριο άξονα προγραμματισμού των δράσεων της Αγέλης. Συνοπτικά, οι “Πέντε Τομείς Ενδιαφέροντος” και το περιεχόμενό τους, είναι οι παρακάτω:

 • Πνευματική Καλλιέργεια:  Νοητική & Ψυχική Καλλιέργεια, Πνευματική Ανάπτυξη, Δημιουργική Απασχόληση
 • Υπαίθρια Ζωή: Δράση στη Φύση, Προστασία Περιβάλλοντος, Εξερεύνηση
 • Σωματική Αγωγή: Σωματική Ανάπτυξη, Υγεία, Υγιεινή, Αθλητισμός, Αθλητικό Πνεύμα, Ολυμπιακή Ιδέα
 • Τεχνικές Δεξιότητες: Χειροτεχνία, Κατασκευές, Επιδεξιότητα, Δημιουργία
 • Κοινωνική Συνεργασία: Οικογένεια, Γειτονιά, Πόλη, Πατρίδα, Κόσμος, Συνεργασία, Προσφορά, Παγκόσμια Συναδέλφωση

 

 

Ομάδα Προσκόπων 11-15 ετών

 

Η Ομάδα Προσκόπων είναι το πεδίο δράσης των εφήβων ηλικίας 11-15 ετών (ΣΤ’Δημοτικού-Γ’Γυμνασίου). Μέσα από την αυτοοργάνωσή τους σε μικρότερες ομάδες-παρέες, τις “Ενωμοτίες”, οι Πρόσκοποι μαθαίνουν να συνεργάζονται με την παρέα τους, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να επιλέγουν τις δραστηριότητες που θα κάνουν και ζουν την περιπέτεια και νέες εμπειρίες!

Ως “σύγχρονοι Ροβινσώνες”, οι Πρόσκοποι εξερευνούν τη φύση μέσα από τη διαβίωση σε αυτήν και όχι ως απλοί εκδρομείς. Κατασκηνώσεις σε μαγικά μέρη, κατασκευές από σχοινί και ξύλο, αθλητικές δραστηριότητες, μουσική, τραγούδι και αυτοσχέδια θεατρικά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που ζουν οι Πρόσκοποι με την Ενωμοτία τους!

Οι δράσεις της Ομάδας Προσκόπων αντλούν το περιεχόμενό τους από τους “Πέντε Τομείς Ενδιαφέροντος”, που συνοπτικά είναι οι παρακάτω:

  • Πνευματική Καλλιέργεια:  Νοητική & Ψυχική Καλλιέργεια, Πνευματική Ανάπτυξη, Δημιουργική Απασχόληση
  • Υπαίθρια Ζωή: Δράση στη Φύση, Προστασία Περιβάλλοντος, Εξερεύνηση
  • Σωματική Αγωγή: Σωματική Ανάπτυξη, Υγεία, Υγιεινή, Αθλητισμός, Αθλητικό Πνεύμα, Ολυμπιακή Ιδέα
  • Τεχνικές Δεξιότητες: Χειροτεχνία, Κατασκευές, Επιδεξιότητα, Δημιουργία
  • Κοινωνική Συνεργασία: Οικογένεια, Γειτονιά, Πόλη, Πατρίδα, Κόσμος, Συνεργασία, Προσφορά, Παγκόσμια Συναδέλφωση

 

Κοινότητα Ανιχνευτών 15-18 ετών

Η Κοινότητα Ανιχνευτών αποτελείται από εφήβους ηλικίας 15-18 ετών (Α’ – Γ’ Λυκείου) που επιζητούν να εξερευνήσουν τη ζωή. Τα ενδιαφέροντα πολλά: προστασία του περιβάλλοντος, extreme sports, αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος, πολίτες του κόσμου, τέχνες, πολιτισμός, επαγγέλματα και οποιοδήποτε άλλο θέμα, μπορούν να γίνουν η δραστηριότητα που ο κάθε έφηβος θα προτείνει, θα οργανώσει και θα υλοποιήσει! 

Η διαπαιδαγώγηση, που παρέχει ο Προσκοπισμός στον Κλάδο των Λυκοπούλων και στον Κλάδο των Προσκόπων, συμπληρώνεται στον Κλάδο των Ανιχνευτών με την εντατική ανίχνευση του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής, καθώς και την προσφορά υπηρεσίας στο Κοινωνικό σύνολο, με στόχο την ανάπτυξη των ηθικών, πνευματικών, φυσικών και κοινωνικών ικανοτήτων των Ανιχνευτών, ώστε να βοηθηθούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους και να γίνουν υπεύθυνοι και ενεργοί Πολίτες, χρήσιμοι στην Πατρίδα και στο Κοινωνικό Σύνολο.

Οι δράσεις της Κοινότητας Ανιχνευτών αντλούν το περιεχόμενό τους, από τα “Έξι Πεδία Ανιχνευτικής Ενασχόλησης”, τα οποία συνοπτικά είναι:

 • Ανίχνευση Φύσης:  Διαβίωση στη Φύση, Ορειβασία, Ιστιοπλοΐα, Αστρονομία, Αναρρίχηση, Σπηλαιολογία   
 • Πολιτισμός: Ιστορία, Επιστήμες, Τέχνες, Λαϊκή Παράδοση, Τεχνολογία  
 • Ποιότητα Ζωής: Υγεία, Υγιεινή, Προστασία Περιβάλλοντος, Ισορροπημένη Διατροφή, Αθλητισμός, 
 • Σταδιοδρομία: Ηγετικές Ικανότητες, Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Εκπαίδευση, Αγορά Εργασίας, Διαχείριση Χρόνου 
 • Αγωγή & Δημοκρατία: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ισότητα, Αξίες Ζωής 
 • Κοινωνική Αλληλεγγύη:  Ειρήνη, Μόρφωση, Α’ Βοήθειες, Φυσικές Καταστροφές, Κοινωνικές Σχέσεις

 

Προσκοπικό Δίκτυο 18-26 ετών

Ο σκοπός του Προσκοπικού Δικτύου είναι να δώσει ηθικό, πνευματικό και κοινωνικό στήριγμα στις νέες και τους νέους ηλικίας 18-26 ετών, σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο ξεκίνημα του αγώνα τους στον στίβο της ζωής, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και υπεύθυνοι Πολίτες και να έχουν έναν δημιουργικό ρόλο στην Κοινωνία.

Στόχος του είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων που έχουν σχέση με τις ανθρώπινες σχέσεις, την ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον, την υποστήριξη στις ανησυχίες τους, τη διέξοδο στους προβληματισμούς τους και γενικότερα να συμβάλλει στην ανάπτυξη των στοιχείων της προσωπικότητάς τους.

Το γεγονός ότι τα Μέλη του Προσκοπικού Δικτύου είναι ενήλικα, δίνει τη δυνατότητα για μεγάλη ποικιλία θεμάτων ως αντικείμενα δραστηριότατων. Βασικό στοιχείο του προγράμματος του Προσκοπικού Δικτύου, εκτός των άλλων, είναι η προσφορά στον Συνάνθρωπο η Κοινωνική Παρέμβαση.

Οι δράσεις του Προσκοπικού Δικτύου, αντλούν το περιεχόμενό τους από τα “Έξι Πεδία Ενασχόλησης”, τα οποία συνοπτικά είναι:

 • Ανίχνευση Φύσης:  Διαβίωση στη Φύση, Ορειβασία, Ιστιοπλοΐα, Αστρονομία, Αναρρίχηση, Σπηλαιολογία   
 • Πολιτισμός: Ιστορία, Επιστήμες, Τέχνες, Λαϊκή Παράδοση, Τεχνολογία  
 • Ποιότητα Ζωής: Υγεία, Υγιεινή, Προστασία Περιβάλλοντος, Ισορροπημένη Διατροφή, Αθλητισμός, 
 • Σταδιοδρομία: Ηγετικές Ικανότητες, Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Εκπαίδευση, Αγορά Εργασίας, Διαχείριση Χρόνου 
 • Αγωγή & Δημοκρατία: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ισότητα, Αξίες Ζωής 
 • Κοινωνική Αλληλεγγύη:  Ειρήνη, Μόρφωση, Α’ Βοήθειες, Φυσικές Καταστροφές, Κοινωνικές Σχέσεις

Ευκαιρίες εθελοντισμού

Ο εθελοντισμός είναι μία ευκαιρία για εσάς και ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε την ψυχική σας ευεξία. Θα σας δώσει χαρά, θα σας εξοπλίσει με δεξιότητες για το μέλλον και θα σας βοηθήσει να έχετε θετικό αντίκτυπο στη ζωή των νέων.

Ο Προσκοπισμός είναι για όλους. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου, φυλής και καταγωγής. Όποιο και αν είναι το υπόβαθρο, η ταυτότητα ή η ικανότητά σας, υπάρχει μια θέση στους Προσκόπους για εσάς. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα να ξέρετε ότι βοηθάτε τους νέους να αποκτήσουν δεξιότητες για τη ζωή και υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορείτε να μάθετε για τον εαυτό σας στην πορεία.

– Θα κάνετε νέους φίλους και θα γνωρίσετε ανθρώπους
– Θα δοκιμάσετε νέα πράγματα για τον εαυτό σας
– Θα επιδράσετε θετικά σε άλλα άτομα και στην τοπική σας κοινωνία
– Θα δημιουργήσετε ζωτικές ευκαιρίες για τους νέους
– Θα δημιουργήσετε αναμνήσεις που θα κρατήσουν μια ζωή.

Μάθετε περισσσότερα…

Βρείτε μια ευκαιρία εθελοντισμού

Μάθετε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε τον εθελοντισμό. Συμπληρώστε ένα «Αίτημα ενδιαφέροντος εθελοντή» και ένα κοντινό Προσκοπικό Σύστημα θα επικοινωνήσει μαζί σας για να βρείτε μία ευκαιρία εθελοντισμού καλή για εσάς. Αν μπορείτε να βοηθήσετε μόνο περιστασιακά ή μόνο σε κάτι συγκεκριμένο, δεν πειράζει. Εκτιμούμε το χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε.

 

 

Ενήλικοι Εθελοντές

Το Προσκοπικό Πρόγραμμα παρέχει στους ενηλίκους πολλές ευκαιρίες ψυχαγωγίας, προσφοράς και δημιουργικότητας – κάτι που δύσκολα θα βρει κάποιος μέσα σε ένα ακαδημαϊκό ή εργασιακό περιβάλλον!

Οι ενήλικοι ψυχαγωγούνται μέσα από τη ζωή τους στο Προσκοπικό Τμήμα και κερδίζουν νέες φιλίες και δυνατές εμπειρίες, διότι οργανώνουν και συμμετέχουν σε μοναδικές δράσεις και κατασκηνώσεις. Η ευκαιρία της δράσης στη φύση, που προσφέρει ο Προσκοπισμός, έχει σπουδαίο ρόλο – μιας που οι περισσότερες κοινωνικές υποχρεώσεις σήμερα, τοποθετούν τους ενηλίκους μακριά από αυτή.

Οι ευκαιρίες για προσωπική δημιουργία και ανάπτυξη μέσα από το Προσκοπικό Πρόγραμμα είναι πολλές και τα αποτελέσματά τους γίνονται εμφανή και σε κάθε άλλη έκφανση της ζωής, στην οικογένεια, τις σπουδές, την εργασία!

 

 • Ευκαιρίες κοινωνικής προσφοράς: Αν πιστεύεις πως μπορεί ο κόσμος να αλλάξει προς το καλύτερο, στην παρέα μας θα βρεις 8.000 ενήλικες που πιστεύουν ακριβώς το ίδιο και εργάζονται για αυτό υπεύθυνα!
 • Ψυχαγωγία: Δυνατές εμπειρίες και νέες φιλίες που σχηματίζονται και ενδυναμώνονται μέσα από εκδρομές, μοναδικές δράσεις και κατασκηνώσεις. Αναρρίχηση, rafting, πεζοπορία, πτήσεις με ανεμόπτερα, ταξίδια με λέμβους και πολλές άλλες μοναδικές ευκαιρίες για περιπέτεια! Άλλο να το διαβάζεις και άλλο να το ζεις…
 • Ζωή στη φύση: Μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και τα βάσανα της καθημερινότητας. Ένα διάλειμμα, με θέα τις ψηλές κορφές των βουνών, τα πιο απόμακρα χωριά και τις πιο εξωτικές γωνιές της Ελλάδας.
 • Προσωπική δημιουργία & ανάπτυξη: Γνώσεις που μπορείς να βάλεις στο βιογραφικό σου, όπως η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η διαχείριση πόρων, η ηγεσία, η διαχείριση έργων, η λήψη αποφάσεων, η συνεργατικότητα, η ευελιξία, η υπευθυνότητα αλλά και οι α’ βοήθειες, η ναυσιπλοΐα, η αντιμετώπιση κρίσεων κ.ά.

 

Όχι! Τα Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π. είναι εθελοντές και δεν πληρώνονται. Αυτά που κερδίζουν μέσα από την προσφορά τους, μέσα από την ομαδική ζωή στο ύπαιθρο, μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματά τους είναι απλά… ανεκτίμητα!

 

Μικροί και μεγαλύτεροι, όλοι φορούν τη Προσκοπική στολή με χαρά και υπερηφάνεια, διότι εκείνη ταυτοποιεί τους Προσκόπους εύκολα στα μάτια της Κοινωνίας. Βεβαίως, όταν οι συνθήκες μιας προσκοπικής δράσης το απαιτούν, προφανώς και φορούν πιο κατάλληλα ρούχα (από μπουφάν και αδιάβροχα, μέχρι εσωθερμικά παντελόνια του σκι και ζώνες αναρρίχησης)!

 

Η προσφορά δεν γνωρίζει όρια! Στο Προσκοπικό Σύστημα υπάρχει θέση για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στο Παιδί, τη Φύση, την Κοινωνία!

 

Ναι! Η προσφορά κάθε εθελοντή είναι πολύτιμη, ακόμα κι αν αυτή περιορίζεται χρονικά σε λίγες ώρες κάθε μήνα. Το πρόγραμμά σου πιθανά να είναι ήδη φορτωμένο από μια σειρά άλλων ενδιαφερόντων, αυτό όμως δεν χρειάζεται να σε εμποδίσει από το να προσφέρεις έστω και ένα απόγευμα τον μήνα στην υποστήριξη ενός Προσκοπικού Τμήματος. Συνηθίζεται μάλιστα, οι νέοι εθελοντές να ξεκινούν την προσκοπική τους ζωή με μια δοκιμαστική περίοδο, διάρκειας κάποιων μηνών, πριν γίνουν μέλη του Σ.Ε.Π.

 

Η αρχή της μη-διάκρισης αποτελεί θεμελιώδη Αρχή της Προσκοπικής Κίνησης και αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει στον Οργανισμό του Σ.Ε.Π. Η σημερινή κοινωνία χαρακτηρίζεται περισσότερο από ποτέ από τη συνύπαρξη πολλών εθνοτήτων και διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων. Στους Προσκόπους, και σύμφωνα πάντα με τις Αρχές και τον Νόμο μας, η συνύπαρξη αυτή οφείλει να είναι θετική για όλα τα μέλη.

 

Τα Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π. – με κάποιες εξαιρέσεις – δεν είναι επαγγελματίες παιδαγωγοί ούτε και προσπαθούν να γίνουν! Και βέβαια, δεν είναι ούτε γεννημένοι Ροβινσώνες! Το Προσκοπικό Παιχνίδι είναι εύκολο, απλό, κατανοητό και δεν χρειάζεται εξειδίκευση καμιάς μορφής. Οι εκπαιδεύσεις του Σ.Ε.Π. και η εκπαίδευση που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του κάθε Προσκοπικού Συστήματος εφοδιάζουν τα Ενήλικα Στελέχη με όλες τις γνώσεις που χρειάζεται να έχουν για να πραγματοποιούν με ασφάλεια εκδρομές και κατασκηνώσεις!

 

Ασφαλώς και ναι! Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες και τα στελέχη που ακόμα κι αν δεν ήταν οι ίδιοι Πρόσκοποι ή εθελοντές σε άλλη Μ.Κ.Ο. γνωρίζουν καλά το αξιακό σύστημα του Προσκοπισμού και περιμένουν από τους υποψήφιους συνεργάτες τους να μην είναι καλοί μόνο στο αντικείμενο εργασίας τους, αλλά να έχουν πολυποίκιλες ενασχολήσεις και διευρυμένες γνώσεις. Οι γνώσεις διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ηγεσίας ομάδας, στοχοθέτησης και λήψης αποφάσεων, είναι μόνο κάποιες από εκείνες που κερδίζει ο ενήλικος με τη συμμετοχή του σε ένα Προσκοπικό Τμήμα.

 

Κάθε χρόνο όλα τα μέλη του Σ.Ε.Π. πληρώνουν μια ετήσια συνδρομή ύψους 25€, που τους παρέχει, μεταξύ άλλων, ασφαλιστική κάλυψη από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ σε περίπτωση ατυχήματος. Κάθε Προσκοπικό Σύστημα ορίζει επίσης μια ετήσια συνδρομή για τα μέλη του, ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά και τα κοινόχρηστα έξοδα της εστίας και του Συστήματος συνολικά (επισκευές στην εστία, αγορά κατασκηνωτικού υλικού κ.λπ.). Επίσης, υπάρχει το κόστος αγοράς της Προσκοπικής Στολής και άλλων εφοδίων για τη διαβίωση στο ύπαιθρο (υπνόσακος, υπόστρωμα, αδιάβροχο, ορειβατικά παπούτσια, κ.λπ.), που βαραίνει τον κάθε Πρόσκοπο ξεχωριστά και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το Προσκοπικό Πρατήριο. Τέλος, μπορεί να υπάρχουν επιπλέον έξοδα για τη συμμετοχή σε εξιδεικευμένες δραστηριότητες (καταδύσεις, πτήση με ανεμόπτερο, rafting κ.τ.λ), ανάλογα με τον γενικότερο προγραμματισμό του κάθε Προσκοπικού Συστήματος. Τα έξοδα αυτά μπορούν βέβαια να γίνουν έπειτα από προγραμματισμό, με σωστή ιεράρχηση και πνεύμα οικονομίας.

 

Τα Ενήλικα Στελέχη του Συστήματος που θα επιλέξεις, με χαρά θα σου μιλήσουν για το Προσκοπικό Παιχνίδι και μαζί τους θα μπορέσεις να ανακαλύψεις τη χαρά της προσφοράς και του εθελοντισμού. Όταν επιλέξεις να γίνεις μέλος της μεγάλης οικογένειας των Προσκόπων και δώσεις την Υπόσχεσή σου, θα απογραφείς και θα λάβεις μια κάρτα μέλους του Σ.Ε.Π. Στη συνέχεια θα συμμετέχεις στις δραστηριότητες ενός Προσκοπικού Τμήματος και θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις, πάντα σύμφωνα με τον χρόνο και τον προγραμματισμό σου, τις εκπαιδεύσεις του Σ.Ε.Π. που αφορούν τόσο στη διαβίωση στο ύπαιθρο, όσο και στη μεθοδολογία πάνω στην οποία στηρίζεται το Προσκοπικό Πρόγραμμα.

 

 

Γονείς – Κηδεμόνες

Ο Προσκοπισμός είναι μία παιδαγωγική κίνηση ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις (φύλου, εθνικότητας, φυλής, πίστης, οικονομικής κατάστασης).

Κατώτερο όριο ηλικίας για την ένταξη ενός παιδιού σε Προσκοπικό Σύστημα είναι τα 7 χρόνια (να πηγαίνουν δηλαδή Β’ Δημοτικού). Ανώτερο όριο στην ηλικία ενασχόλησης με τον Προσκοπισμό δεν υπάρχει. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να ασχολείται μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Δεκτοί στον Προσκοπισμό μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και ενήλικες που δεν έχουν υπάρξει Πρόσκοποι στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία.

Η Προσκοπική Κίνηση απασχολεί παιδιά και εφήβους από 7 μέχρι 18 ετών και νέους έως 26 ετών. Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν εντάσσονται σε Κλάδους:

 • Στα Λυκόπουλα (από 7 έως 11 ετών)
 • Στους Προσκόπους (από 11 έως 15 ετών)
 • Στους Ανιχνευτές (από 15 έως 18 ετών)
 • Στο Προσκοπικό Δίκτυο (από 18 έως 26 ετών)

Και οι τέσσερις Κλάδοι λειτουργούν µε την επίβλεψη και την ευθύνη εκπαιδευμένων ενηλίκων εθελοντών που τους βοηθούν ν’ ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα.

Ο Προσκοπισμός είναι πολυσυλλεκτικός και πολυδιάστατος. Εκεί που οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους προσφέρουν στα παιδιά την ανάπτυξη μίας μόνο ικανότητας, μίας γνώσης ή απλά διασκέδαση, το Προσκοπικό Πρόγραμμα προσφέρει πολυσχιδείς δράσεις. Όλες μας οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για την μετέπειτα ζωή τους. 

Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις. Τελικά, το παιδί θα έχει τη δυνατότητα να γίνει αυτόνομο, ως άτομο αλλά και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, υποστηρικτικό, ικανό δηλαδή να δείξει ενδιαφέρον για τους άλλους, να ενεργεί μαζί τους και για αυτούς και να μοιράζεται τις ανησυχίες τους. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να γίνει υπεύθυνο, ικανό να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πράξεις του, αλλά και αφοσιωμένο, ικανό να διεκδικεί και να δρα, πάντα με σεβασμό σε αξίες και υψηλά ιδανικά.

Κάθε χρόνο, όλα τα μέλη του Σ.Ε.Π. πληρώνουν μία ετήσια συνδρομή ύψους 25€ (τα νέα μέλη καταβάλλουν την πρώτη χρονιά 28€) και σε αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ. Πέραν του ποσού αυτού, το κάθε Προσκοπικό Σύστημα ορίζει το δικό του κόστος ετήσια συνδρομής. Το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 180€, ανάλογα με τα λειτουργικά έξοδα του κάθε Προσκοπικού Συστήματος. 

Επίσης, υπάρχει το κόστος αγοράς της Προσκοπικής Στολής (πλήρης στολή Λυκοπούλου από 65,88€, πλήρης στολή Προσκόπου από 58,86€, πλήρης στολή Ανιχνευτή από 64,26€) και άλλων εφοδίων για τη διαβίωση στο ύπαιθρο (υπνόσακος, υπόστρωμα, αδιάβροχο, ορειβατικά παπούτσια, κ.λπ.), που βαραίνει τον κάθε Πρόσκοπο ξεχωριστά και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το Προσκοπικό Πρατήριο

Τέλος, μπορεί να υπάρχουν επιπλέον έξοδα για τη συμμετοχή σε εξιδεικευμένες δραστηριότητες (καταδύσεις, πτήση με ανεμόπτερο, rafting κ.τ.λ), ανάλογα με τον γενικότερο προγραμματισμό του κάθε Προσκοπικού Συστήματος. Τα έξοδα αυτά μπορούν βέβαια να γίνουν έπειτα από προγραμματισμό, με σωστή ιεράρχηση και πνεύμα οικονομίας.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα στο σπίτι, παρά στη φύση! Σε κάθε περίπτωση οι Πρόσκοποι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ασφαλή τα παιδιά και οι νέοι σε μια δράση στο ύπαιθρο.

 • Ο προγραμματισμός και η οργάνωση μιας δράσης στη φύση ξεκινά μήνες πριν την υλοποίησή της. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Στόχος των ενήλικων εθελοντών μας είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και τα παιδιά να μπορέσουν να απολαύσουν ξένοιαστα και με ασφάλεια μια δράση περιπέτειας.
 • Πραγματοποιούμε πολλές επισκέψεις στο σημείο που θα πραγματοποιήσουμε τη δράση, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι κατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών.
 • Ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς (τοπικές αρχές) για την παρουσία μας στην περιοχή και το είδος της δράσης που θα υλοποιήσουμε.
 • Έχουμε πάντοτε μαζί μας ένα kit πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα και έχουμε τουλάχιστον ένα Ενήλικο Στέλεχος μαζί μας με εμπειρία στις πρώτες βοήθειες.
 • Υπάρχει μαζί μας πάντοτε ένα αυτοκίνητο ασφαλείας.
 • Τα παιδιά και οι γονείς έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων λεπτομερώς για το είδος της δράσης, το σημείο υλοποίησης, τις συνθήκες που επικρατούν καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να έχουν μαζί τους.
 • Κατά τη διάρκεια της δράσης υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τους γονείς από τα Ενήλικα Στελέχη που συνοδεύουν τα παιδιά.

Παράλληλα, το Σ.Ε.Π. έχει υπογράψει ειδικό μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας βάσει του οποίου επιτρέπεται να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων των Προσκοπικών Τμημάτων δράσεις σε ελεύθερους χώρους, δασικούς και μη.

Γενικότερα, η προστασία των μελών από την έκθεση σε οποιονδήποτε κίνδυνο αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για την Προσκοπική Κίνηση και κύριο μέλημα όλων των Ενήλικων Στελεχών και η Κεντρική Διοίκηση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, εργάζεται εντατικά στην κατεύθυνση αυτή. Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελεί η Πολιτική για την Προστασία του Παιδιού αλλά και οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με άλλους φορείς, όπως το εγχειρίδιο «Η ευθύνη μας» που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση “Μαζί για το Παιδί”.

Οι Πρόσκοποι ενδιαφέρονται ενεργά για την υγεία των παιδιών, των εφήβων και των νέων και κάνουν δράσεις προσανατολισμένες στην αποτροπή της εξάρτησης από το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτησιογόνες συμπεριφορές και συνήθειες.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η φτώχεια, και πραγματοποιούν δράσεις για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της Κοινωνίας αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αναγκαιότητα της παγκόσμιας ειρήνης και την προσφορά βοήθειας σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα επιβίωσης.

Περαιτέρω, πραγματοποιούν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ανακύκλωση, την αναδάσωση, την πυροπροστασία και εκπαιδεύονται από Φορείς ώστε να είναι χρήσιμοι σε περίπτωση ανάγκης.

Τέλος, οι Πρόσκοποι συμμετέχουν στα κοινά, είναι δηλαδή οι ίδιοι ενεργοί πολίτες που προσπαθούν συνειδητά να επηρεάσουν το κοινωνικό γίγνεσθαι πραγματοποιώντας δράσεις ωφέλιμες για τους νέους, το περιβάλλον και την κοινωνία. Γι’ αυτό είναι και υπερήφανοι Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θεσπίσει ο Ο.Η.Ε. έως το 2030.

Επικοινωνήστε μαζί μας