Επικοινωνήστε μαζί μας

Skip to content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ «Ημέρες Προσκόπων Αϊδινιου», Σάββατο 18 Ιουνίου

  • by

Ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών και η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Κρήτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, σας προσκαλούν στις «Μέρες Προσκόπων Αϊδινιου», την εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Προσκόπους που μαρτύρησαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις 18 Ιουνίου του 1919, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου 2020 και ώρα 19:30, στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο. Στις 18:30 θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο Προσκόπων» Λ. Κουντουριώτου & Β. Ουγκώ.

Το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας κατελήφθη από τον ελληνικό στρατό στις 14 Μαΐου 1919. Έναν μήνα μετά ο ελληνικός στρατός δέχτηκε επίθεση από Τούρκους Τσέτες και αναγκάστηκε να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την πόλη για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες ακολούθησε σφαγή του πληθυσμού που βρίσκονταν στην πόλη.

Proskopoi Aidini

Στις 18 Ιουνίου, πριν από 103 χρόνια, οι Τσέτες ολοκλήρωναν το έργο της τριήμερης άγριας σφαγής με θύματα πάνω από χίλιους ΄Ελληνες στην περιοχή Αϊδινίου. Όταν λίγες μέρες αργότερα, οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη του Αϊδινίου και αποκατέστησαν την τάξη, βρέθηκαν μπροστά σε ενα αποτρόπαιο θέαμα. Οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι από πτώματα Ελλήνων κάθε ηλικίας! Ανάμεσά τους βρέθηκαν σφαγιασμένοι και 31 Πρόσκοποι από το Αϊδίνιο, οι οποίοι προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αδιακρίτως σε Έλληνες και Τούρκους. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι Τσέτες συνέλαβαν 31 Προσκόπους μαζί με τον Τοπικό Έφορο Νίκο Αυγερίδη και τους αρχηγούς τους, τους οποίους και εκτέλεσαν διαδοχικά.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μνημείο Προσκόπων (Λ. Κουντουριώτου & Β. Ουγκώ)

18:30     Επιμνημόσυνη Δέηση, Κατάθεση στεφάνου


Σπίτι του Πολιτισμού (Εμμανουήλ Βερνάδου)

19:30     «Από τις Ελευθερίες στο Αιδίνι: Η πορεία του Ελληνικού Στρατού τους πρώτους μήνες μετά την αποβίβαση στη Σμύρνη» Παρασκευάς Συριανόγλου, συγγραφέας

20:00     «Η καθ’ ημάς Ανατολή. Ο Ελληνικός Προσκοπισμός στη Μικρά Ασία», Ξενοφών Σπιταδάκης, ιστορικός