Επικοινωνήστε μαζί μας

Skip to content

Ανακοίνωση 04/2023, Εκδήλωση τιμής και μνήμης, Πρόσκοπων Αϊδινίου

  • by

Ρέθυμνο, 12 Ιουνίου 2023
Αριθ. Πρωτ. 017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 04

ΠΡΟΣ :    όλα τα Συστήματα της Π.Ε. Ένωση Παλαιών Προσκόπων Χανίων
ΚΟΙΝ:        ΣΧΕΤ.:  
κο Γαρεφαλάκη Μιχαήλ, βοηθό Γενικό Έφορο
Εφόρους Π.Ε.
Ε.Κ.Σ. Π.Ε.
Ε.Κ.Σ. Συστημάτων (δια των Α.Σ.)  
Κανονισμός στολών & Διακριτικών  
ΘΕΜΑ:Εκδήλωση τιμής και μνήμης, Πρόσκοπων Αϊδινίου

Αγαπητές μου, αγαπητοί μου

Το Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας κατελήφθη από τον ελληνικό στρατό στις 14 Μαΐου 1919. Έναν μήνα μετά ο ελληνικός στρατός δέχτηκε επίθεση από Τούρκους Τσέτες και αναγκάστηκε να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την πόλη για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες ακολούθησε σφαγή του πληθυσμού που βρίσκονταν στην πόλη.

Στις 18 Ιουνίου, πριν από 104 χρόνια, οι Τσέτες ολοκλήρωναν το έργο της τριήμερης άγριας σφαγής με θύματα πάνω από χίλιους ΄Ελληνες στην περιοχή Αϊδινίου. Όταν λίγες μέρες αργότερα, οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη του Αϊδινίου και αποκατέστησαν την τάξη, βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα. Οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι από πτώματα Ελλήνων κάθε ηλικίας ! Ανάμεσά τους βρέθηκαν σφαγιασμένοι και 31 Πρόσκοποι από το Αϊδίνιο, οι οποίοι προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αδιακρίτως σε Έλληνες και Τούρκους.

Οι Τούρκοι Τσέτες συνέλαβαν 31 Προσκόπους μαζί με τον Τοπικό Έφορο Νίκο Αυγερίδη και τους αρχηγούς τους, τους οποίους βασάνισαν και εκτέλεσαν διαδοχικά.

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Κρήτης, διοργανώνει και εφέτος εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Προσκόπους που μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, στις 18 Ιουνίου του 1919, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 και ώρα 17:30. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο Προσκόπων» Λ. Κουντουριώτου & Β. Ουγκώ στο Ρέθυμνο.

Παρακαλώ για την παρουσία ΟΛΩΝ των μελών μας από το Ρέθυμνο αλλά και αντιπροσωπείας από τα Χανιά, με την επίσημη στολή (Σχετ. Κανονισμός Στολών & Διακριτικών, Α,5: μακρύ παντελόνι, πουκάμισο στολής μέσα από το παντελόνι, παπούτσια και κάλτσες σκούρου χρώματος).

Εφέτος το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης, μετά από αίτημα της Π.Ε. Δυτικής Κρήτης, θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις, με την συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. και την συμβολική φωταγώγηση με «μωβ» χρώμα (χρώμα πένθους αλλά και το χρώμα του Παγκόσμιου Προσκοπικού γραφείου) του Δημαρχείου, της πόλης του Ρεθύμνου, την Κυριακή 18 Ιουνίου, βοηθώντας μας να κάνουμε ακόμα πιο γνωστή, την ανιδιοτελή θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς
Ιωάννης Κ. Δεληγιαννάκης
Περιφερειακός Έφορος

Δείτε την Ανακοίνωση σε pdf

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 111 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 1