Skip to content

Ανακοίνωση 5/2026 “Τραγουδώντας για την Ειρήνη”

  • by

Αριθ. Πρωτ. 021                                                                                                           Ρέθυμνο, 29 Μαΐου 2026

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 5

ΠΡΟΣ :Όλα τα Ενήλικα Στελέχη της Π.Ε.
 Όλα τα μέλη Ε.Κ.Σ. της Π.Ε. (δια των Αρχηγών Συστημάτων) Όλα τα μέλη της ΕΠΠ Χανίων (δια του Αρχηγού) Όλα τα ανήλικα μέλη της Π.Ε. (δια των Αρχηγών Τμημάτων) Όλους τους γονείς των μελών των Συστημάτων της Π.Ε. (δια των Αρχηγών τμημάτων)
  
ΣΥΝ.:Αφίσα εκδήλωσης σε εικόνα,
 Αφίσα εδκήλωσης σε pdf
  
ΘΕΜΑ:«Τραγουδώντας για την Ειρήνη», φιλανθρωπική σύμπραξη χορωδιών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόσκοπος του κόσμου»  

Αγαπητές μου, αγαπητοί μου,

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην συναυλία «Τραγουδώντας για την Ειρήνη» που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 7 Ιουνίου, στις 20:30, στο θέατρο Ερωφίλη, στο φρούριο της Φορτέζας στο Ρέθυμνο, με δωρεάν είσοδο.

Πρόκειται για φιλανθρωπική δράση, με σκοπό τη οικονομική στήριξη του έργου του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική σύμπραξη των χορωδιών:

  • Πανεπιστημίου Κρήτης: “UOC Chorus” Σχολές Ρεθύμνου, υπό τη διεύθυνση Μαριέλλας Βιτώρου
  • “ΕυΡΙΘΥ Chorus”, υπό τη διεύθυνση Βασιλικής Μάρκου

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχει πιστοποιηθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (W.O.S.M.) να υλοποιεί το πρόγραμμα «Πρόσκοπος του Κόσμου» (Scout of the World). Το πρόγραμμα αυτό είναι μια προσπάθεια της Προσκοπικής Κίνησης να ενθαρρύνει τις νέες και τους νέους, ηλικίας 15 έως 26 ετών, ν’ ασχοληθούν με θέματα που έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως το Περιβάλλον, η Κοινοτική Ανάπτυξη και η Ειρήνη και να αποκτήσουν τις γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες και συμπεριφορές που αρμόζουν σ’ έναν πολίτη του κόσμου.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ενέταξε το πρόγραμμα «Πρόσκοπος του Κόσμου» στην πρόοδο των Μελών του Προσκοπικού Δικτύου. Ωστόσο, εκτός από τα Μέλη των Προσκοπικών Δικτύων μπορούν να συμμετάσχουν Ανιχνευτές, Ενήλικα Στελέχη, καθώς και μη Μέλη του Σ.Ε.Π.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε 2 στάδια:

  • Η Ανακάλυψη (Discovery): Ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο όπου αναλύονται παγκόσμια ζητήματα όπως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ κ.α.
  • Η Εθελοντική Υπηρεσία (Voluntary Service): Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός project διάρκειας τουλάχιστον 80 ωρών εθελοντικής εργασίας

Στο 1ο στάδιο του πρόγραμματος «Πρόσκοπος του Κόσμου» έχουν ήδη συμμετάσχει με επιτυχία:

  • ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, Ενήλικο Στέλεχος του 2ου Ν/Π Ρεθύμνου
  • η Ελευθερία Κεφαλούκου, πρώην Ενήλικο Στέλεχος του 2ου Ν/Π Ρεθύμνου

Στο 2ο Στάδιο του προγράμματος οι παραπάνω νέοι μας, αποφάσισαν να προσφέρουν την Εθελοντική τους Υπηρεσία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της φιλανθρωπικής συναυλίας «Τραγουδώντας για την Ειρήνη».

Η συναυλία διοργανώνεται από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Δυτικής Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόσκοπος του κόσμου», με τη σύμπραξη των “χορωδιών UOC Chorus” Σχολές Ρεθύμνου και “ΕυΡΙΘΥ Chorus” και τη συνδιοργάνωση του Δήμου Ρεθύμνου, με την ευγενική χορηγία:

  • Creta farms
  • Φωτεινάκης φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης
  • Σχολες οδηγών Φυρφίρης
  • Σχολή οδηγών Παντελιδάκης Δημήτρης
  • Κλαψινάκης βιβλιοπωλεία

Και με την υποστήριξη των χορηγών επικοινωνίας:

  • Κρητική επιθεώρηση
  • Team FM
  • Goodnet.gr

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Στο χώρο της συναυλίας, θα υπάρχει κουμπαράς για την υποστήριξη του έργου του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου.

Η παρουσία και η δυναμική συμμετοχή όλων μας –ανήλικων και ενήλικων μελών, γονέων και φίλων, καθώς και των μελών των Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης και της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων– είναι καθοριστικής σημασίας. Η δράση αυτή μετουσιώνει στην πράξη το 8ο Στοιχείο της Προσκοπικής Μεθόδου, τη «Διάδραση με την Κοινωνία».

Η «Διάδραση με την Κοινωνία» δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά η ζωντανή σχέση της Προσκοπικής κίνησης με τον κόσμο γύρω της. Σημαίνει ότι δεν λειτουργούμε αποκομμένοι, αλλά αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, γινόμαστε ένα με αυτήν και προσφέρουμε λύσεις μέσω της συνεργασίας.

Για τα ανήλικα μέλη μας, η συμμετοχή αποτελεί ένα ζωντανό μάθημα ενεργού πολίτη, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης. Για τα ενήλικα στελέχη και τα μέλη των Ε.Κ.Σ. και της Ε.Π.Π., είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της στήριξής τους προς τους νέους που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αλλά και της γέφυρας προσφοράς που σταθερά χτίζει ο Προσκοπισμός με την τοπική κοινωνία.

Σας περιμένουμε όλους εκεί για να στηρίξουμε το έργο των νέων μας και να στείλουμε μαζί ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης, συμπερίληψης και προσφοράς!

Καλή αντάμωση,

Με Προσκοπικούς χαιρετισμούς
Ιωάννης Κ. Δεληγιαννάκης
Περιφερειακός Έφορος

Δείτε την Ανακοίνωση σε pdf

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 111 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας